Nazwa:Europa na Widelcu 2015
Miejsce:Rynek Wrocławski | ul. Świdnicka / ul. Oławska
Adres:

Rynek

Termin: Start: 10:00 środa 3 czerwca 2015
do: niedziela 7 czerwca 2015, codziennie o 10:00
Cena: darmowe

Europa na Widelcu 2015


Europa na Widelcu zagości na wrocławskim rynku już siódmy raz. W ubiegłym roku zachwycaliśmy się szparagami i truskawkami. Tym razem organizatorzy postawili na ryby słodkowodne. Tradycyjnie spróbujemy również potraw z różnych krajów Europy, kupimy regionalne produkty na towarzyszącym festiwalowi jarmarku. Sprawdźcie, co czeka na nas w czasie tych pięciu bardzo smacznych dni!

Program Europy na Widelcu 2015

3-7 czerwca

Jarmark potraw i produktów regionalnych i Targi książki kulinarnej „Książka na widelcu”

10.00–21.00 godziny otwarcia straganów

5-6 czerwca: Europa na widelcu

5 czerwca – Dzień dolnośląski
Prezentacja produktów oraz potraw regionalnych, takich jak: ryby słodkowodne, zioła, szparagi, rzodkiewka i truskawki.

6 czerwca – Europejska biesiada
Krajem przewodnim jest w tym roku Chorwacja. Na scenie wystąpi Tomislav Goluban oraz śpiewak Josip Butorac z regionu Kvarner. Muzeum z Zagorje zaprezentuje widowisko „Bitwa o przeżycie”.

W programie biesiady m.in.:
- parada kucharzy,
- pokazy kulinarne Roberta Makłowicza,
- warsztaty pieczenia chleba,
- zabawy dla dzieci,
- opowieści ichtiologów,
- fotobudka, wróżby i wyznawacz grzeszków kulinarnych,
- konkursy na scenie (do wygrania m.in. bilety do podniebnej restauracji Dinner in the Sky, sprzęt Elektrolux, zaproszenia na kolację do Art Food, wyjazdy agroturystyczne w gminnie Radków),
- rozstrzygnięcie konkursu na potrawę z produktów regionalnych,
- VII Wrocławski Turniej Nalewek,
- Koncerty zespołów: Breslauer Coctail, Chudoba, Dziubek Band, Dolnośląski Zespół Pieśni i Tańca „Wrocław”, Tęgie chłopy oraz Wroclove Big Band Zbigniewa Czwojdy z Krystyną Prońko.

Imprezy towarzyszące

5 czerwca – Laboratorium smaku

Spotkanie warsztatowo-degustacyjne poświęcone nalewkom domowym. Poprowadzą je mistrzowie polskich nalewek – Hieronim Błażejak i Zbigniew Sierszuła. Warsztaty są bezpłatne. Obowiązują zapisy, szczegóły tutaj http://enw.smakiwroclawia.pl/2015/05/19/laboratorium-smaku-czyli-warsztaty-z-nalewkami-w-ramach-europy-na-widelcu/. Warsztaty odbędą się w restauracji Quchnia Polska o godzinie 17.00.

5 czerwca – Konferencja na temat modnych diet

II konferencja popularno-naukowa pt. „Czy diety cud czynią cuda? – modne diety z kuchnią dolnośląską w tle”, dobędzie się w Sali Sesyjnej Rady Miejskiej, Sukiennice 9, w godzinach 13.00–16.00.

5-6 czerwca

działania „Season Magazyn”

Wystawa fotografii i grafik autorstwa Małgorzaty Kujdy, Lili Wesołowskiej i Tomka Wagela w Browarze Mieszczańskim

Wyznawacz

5 czerwca na wrocławskim rynku stanie „Wyznawacz”, w którym można zostawić wszystkie swoje grzeszki kulinarne. Wyznawacz będzie czynny w godzinach 16.00–20:00.

Fotobudka

5 i 6 czerwca od 13.00 do 18.00 na Rynku pojawi się fotobudka, w której będzie można bezpłatnie sfotografować się z sezonowymi warzywami i owocami.

Działania magazynu „Kocioł”: Wróżba z „Kotła”, zabawy dla dzieci i broszura

5 i 6 czerwca Redakcja Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego „Kocioł” przygotowała akcję „Wróżba z Kotła”. Osoby, które zrobią sobie zdjęcie z papierową wróżbą na terenie festiwalu, a następnie udostępnią je na Instagramie lub Facebooku z hashtagiem #EuropaNaWidelcu, otrzymają specjalne gadżety. Wszystkie zdjęcia z akcji będzie można na bieżąco śledzić na stronie internetowej magazynu Kocioł.
„Kocioł” przygotował również niespodziankę kulinarną. W trakcie trwania festiwalu rozda broszury z przepisami na obiad na 4 pory roku.

5-6 czerwca: Festiwal Piwa w Browarze Mieszczańskim

Otwarta strefa piwna w Browarze Mieszczańskim. W programie prezentacja kilkuset piw Europy oraz piw z polskich browarów rzemieślniczych, regionalnych, minibrowarów i browarów restauracyjnych. Odwiedzających Browar nakarmią wrocławskie foodtrucki m.in. Taho, Bratwursty, Bud-K, Happy Little Truck.

5–7 czerwca Podniebna restauracja na placu Solnym

Przez trzy dni w samym sercu Wrocławia na placu Solnym stać będzie platforma Dinner in the Sky. Dla gości podniebnej restauracji szefowie kuchni przygotowują specjalne menu. Więcej o restauracji dowiedziecie się tutaj. http://enw.smakiwroclawia.pl/2015/05/21/znana-na-swiecie-podniebna-restauracja-dinner-in-the-sky-atrakcja-europy-na-widelcu/ Aby wziąć udział w wydarzeniu wystarczy zarezerwować i wykupić miejsce przy stole, za pomocą strony organizatora: www.dinnerinthesky.info

Dodaj do:

Mapa







© 2008 - 2013 - Punkt Informacji Kulturalnej - Wszelkie Prawa Zastrzeżone
Projekt i Wykonanie: BetterSite.pl, Utrzymanie i Rozwój: Stermedia
email marketing