Jarmark Jadwiżański 2017 – Dwór Piastowskiego Księcia

Jak co roku Centrum Kultury „Zamek” zaprasza na Jarmark Jadwiżański. Jak zawsze nie zabraknie atrakcji dla dużych i małych.

Jarmark Jadwiżański to wydarzenie związane z historią Zamku Leśnickiego, w którym kilka lat swego życia spędziła Jadwiga Śląska, żona Henryka Brodatego – od jej imienia wzięła się nazwa Jarmarku. Jest to jednocześnie jedna z największych imprez we Wrocławiu poświęcona kulturze wieków średnich.

Jarmark gromadzi tłumnie fanów kultury średniowiecza oraz miłośników dobrej, plenerowej zabawy. Coroczna obecność zapraszanych bractw rycerskich, które prezentują się w pokazach walk, broni oraz średniowiecznych konkursach, gwarantuje wiele niezapomnianych wrażeń. Publiczność bawi się aktywnie uczestnicząc w turniejach plebejskich, prezentacjach rzemiosła ludowego oraz sztuki użytkowej.

Wokół zamku krążą linoskoczkowie, kuglarze i wędrowni artyści. Na jarmarku swoje towary wystawiają kramarze oraz przedstawiciele rzemiosł dawnych, m.in.: tkacze, bednarze, pszczelarze, złotnicy. Natomiast w amfiteatrze zamkowym występują zespoły pieśni i tańca dawnego oraz grupy teatralne ze średniowiecznymi widowiskami.


Program godzinowy:

11.00 – 19.00  – Jarmark handlowy + Strefa Slow Food
11.00 – 19.00  – Obozowisko Drużyny Wojów Piastowskich Jantar
11.00 – 19.00  – Średniowieczny plac zabaw
12.00 – 12.20 – Gra Zespół Huskarl przed murami zamkowymi
12.00 – 16.00 – Warsztaty plecionkowe dla dzieci
12.30 – 13.00 – I pokaz walk – Arena
13.00 – 13.30 – Koncert Huskarl – Amfiteatr
13.00 – 13.30 – Wykład Doroty Gajdy – przy obozowisku rycerskim
13.30 – 14.00 – Wykład z projekcją nt. filozofii, organizacji i społecznego ruchu konsumenckiego Slow Food. Anna Rumińska – Convivium Leader,  Slow Food Dolny Śląsk – podziemia
13.00 – 13.45 – Turniej dzieci – Fosa, średniowieczny plac zabaw
13.45 – 14.00 – Finał turnieju dzieci – Amfiteatr
14.00 – Oficjalne otwarcie + opowieść o dworze piastowskim + II pokaz walki – Amfiteatr
14.00 – 15.00 – Treningi przed turniejem dla publiczności – Arena
14.00 – 15.00 – Warsztaty kiszenia buraków na zakwas i sałatka z kiszonych buraków
14.15 – 15.00 – Koncert Dziwoludy I – Amfiteatr
15.00 – 15.30 – Turniej dla publiczności – Arena
15.30 – 15.50 – III pokaz walk (w kręgu) – Arena
15.00 – 16.00 – Wykład z projekcją nt. nieuprawnych warzyw w średniowieczu, chwastów jadalnych, tzw. dzikich roślin jadalnych. Anna Rumińska – Chwastożercy / Dolny Śląsk
– podziemia
16.00 –  17.00 – Spektakl Księga Błazna – Amfiteatr
17.00 – 17.45 – Koncert Dziwoludy II – Amfiteatr
18.00 – 18.45 – Finalna walka – Arena
19.00 – zakończenie imprezy

Strefa Slow Food – mini wykłady z degustacją

14.00 – Zofia Kowalczyk – Skarby Lasu / Kłodzko – miniwykład o wytwarzaniu ziołowych ekstraktów archaiczną techniką na zimno i degustacja syropu ziołowego na zimno
14.30 – Marcin Goetz – Słodka Chatka / Trzcińsko – miniwykład nt. średniowiecznego piernikarstwa na Dolnym Śląsku i slowfoodowych pierników współczesnych
15.00 – Anna Szlączka – Owoce Lutyni / Lutynia – miniwykład nt. rodzinnego sadownictwa i bioróżnorodności oraz prezentacja deseru z owoców bez pozostałości chemicznych
15.30 – Henryk Nowakowski –  Cydr Tradycyjny z Trzebnicy / Trzebnica – degustacja manufakturowego cydru z jabłek i gruszek i miniwykład nt. cydrownictwa
16.00 – Krzysztof Lasyk – Gospodarstwo Ekologiczne / Wilkanów – degustacja warzyw ekologicznych wraz z miniwykładem nt. zapomnianych odmian warzyw i tradycyjnego rolnictwa
16.30 – Piotr Klepacz – CeltyckieSmaki – degustacja śledzi kiszonych na modłę średniowieczną wraz z miniwykładem o ich historii
17.00 – Małgorzata Makuchowska – Gospodarstwo Rolne / Wieża – degustacja deseru z soku malinowego z własnych malin i miniwykład o manufakturowym przetwórstwie oraz hodowli owcy wrzosówki polskiej nominowanej w Arce Smaku Slow Food
17.30 – Jacek Rylski – Olejarnia Bożydar –  mini wykład nt. zimno tłoczonych olejów wraz z ich degustacją


Obozowisko Drużyny Wojów Piastowskich Jantar
Dwór Piastowskiego Księcia

Jantar to grupa rekonstrukcyjna, popularyzująca spuściznę kulturową naszych słowiańskich i indoeuropejskich przodków. Pieczołowicie odtwarzane stroje, elementy obozowiska i oddanie sprawie członków Drużyny sprawiły, że zainteresowali się nimi również twórcy filmowi. Drużyna wzięła udział w wielu produkcjach filmowych, m.in. „Stara Baśń” ,”Wyspa władców” – o początkach polskiej państwowości, czy w kręconym właśnie filmie dokumentalnym o podbojach Mieszka I.

W swoim obozowisku, Drużyna Wojów Piastowskich Jantar odtworzy dwór wczesnopiastowskiego księcia. Zobaczyć tam będzie można salę tronową, średniowieczne meble, ręcznie tkane kilimy, bogate sprzęty codziennego użytku. Wśród nich znajdą się tam też przedmioty wykorzystane w filmie Jerzego Hoffmana pt. „Stara Baśń”, np. tron legendarnego Popiela (Bogdana Stupki), pancerz lamelkowy Piastuna (Daniela Olbrychskiego), ozdoby żony Wisza (Anny Dymnej) i filmowego Smerdy (Macieja Kozłowskiego), skóry, kotły, sprzęty codziennego użytku, uzbrojenie, naczynia, stanowiska rzemieślników etc.

Fot. Bartosz Janiczek

Na terenie obozu zobaczyć będzie można również pokazy inscenizujące średniowieczne życie:
– średniowieczną zbrojownię (prezentacja pancerzy z możliwością przymierzania),
– tkanie na bardzie,
– wybijanie monet średniowiecznych,
–  wędzarnię kłodową, w której wędzone będą ryby, mięsa i wędliny,
– stanowiska garncarza
– warsztat kaletnika
– stanowisko Viking Kristall z biżuterią średniowieczną (srebrną i brązową), która na co dzień jest prezentowana z Muzeum w Sztokholmie

Drużyna poprowadzi też konkursy dla uczestników Jarmarku. Zmagać się będzie można m.in. w strzelaniu z łuku czy miotaniu oszczepem. Na zwycięzców czekać będą nagrody.

Nie zabraknie również pokazów walk z bogatą narracją, których fabuła nawiązywać będzie do starodawnych legend oraz wydarzeń historycznych z dziejów Polski.
Na widzów czeka pokaz walk w kręgu, a na finał Jarmarku odbędzie się wielka inscenizacja bitwy w blasku płonących pochodni.

Fot. Bartosz Janiczek

 


Koncerty

Dziwoludy – grupa ludzi, którą połączyła pasja muzyczna i… średniowiecze. Odłączyli swoje gitary, wzmacniacze, multiefekty i chwycili za proste drewniane instrumenta. Przywdziali zgrzebne sukmany, a teraz wędrują od zamków, grodów po obozowiska. Przygrywają na biesiadach i turniejach sławiąc pieśnią czas dawnych Słowian. A i do tańca wybiorą skoczną nutę. Pomysł na zespół zaświtał w głowie niejakiego Szuwara z Wrocławia, kiedy to koło roku 2014, włóczył się po turniejach i zlotach z grupą odtwórców wczesnośredniowiecznych. Na jego zew odpowiedziało kilku muzyków na tyle odważnych, by porzucić swoje współczesne przyzwyczajenia. I tak oto metalowy gitarzysta przerzucił się na 3 strunowe panduri, jego kolega z kapeli dostał do ręki saz, jazzowy kontrabasista krytycznie spojrzał na drewniany flet, rockowy perkusista dowiedział się że ma grać na barabanie, klasyczna skrzypaczka niepewnie ujęła smyczek kemenche, a doświadczona wokalistka została odesłana na pierwszą lekcje śpiewu białego. Oj, nie było łatwo. Zwłaszcza, jeśli nadmienić, że w doborze repertuaru czekało ich jeszcze żmudne przekopywanie się przez źródła historyczne i odmęty internetów.

Huskarl – gnieźnieński zespół Muzyki Dawnej. Grają muzykę średniowieczną z elementami folku, muzyki celtyckiej i filmowej, ubrani w stroje średniowieczne. Ich instrumentarium tworzą: dudy średniowieczne, dudy galicyjskie, bębny różnego rodzaju oraz przeszkadzajki.


Spektakl

„Księga Błazna – moralitet plebejski” – średniowieczno – jarmarczne, muzyczne widowisko plenerowe Teatru Rozrywki Trójkąt z Zielonej Góry

Spektakl „Księga błazna – moralitet plebejski” to rekonstrukcja późnośredniowiecznego teatru lalkowego, opartego na autorskim tekście, zawierającym elementy tradycyjnych wątków moralitetowych potraktowanych w przewrotnie zabawny sposób. Osiowa postać błazna, Figraszek, jest wpisana w funkcję bohatera popularnego, załatwiającego wszelkie kwestie za pomocą inteligencji i poczucia humoru, w przeciwieństwie do większości tradycyjnych bohaterów, rozwiązujących wszystko brutalną siłą. Na swej drodze spotyka między innymi takie postaci, jak śmierć, smok, rycerze, król, diabeł i z każdą nawiązuje specyficzną relację, prowadzącą do pouczającej pointy. Oprócz warstwy lalkowych form różnej wielkości, w spektaklu ważne są relacje między aktorami – Mistrzem, jego żoną Małgorzatą i uczniem Emilem. Konflikty między nimi są integralną częścią przedstawienia i okazją do komicznych scen. Całość przepleciona jest wykonywanymi z towarzyszeniem wielu różnych instrumentów (w tym rekonstrukcyjnych) krótkimi balladami kwitującymi wiele z granych scen. Wykorzystywane instrumenty to m.in.: lutnia długoszyjkowa, domra, cymbały, zurna, bęben obręczowy, piszczałki, flet, lira korbowa, kołatka, mandolina, okaryna.


Jedzenie naturalne w wiekach dawnych i dziś

„Jadło dawne” – wykład z pokazem – Pracowania Jamirka

Pokaz jadła dawnego obejmie prezentację rozmaitych produktów oraz potraw, które były pozyskiwane i przyrządzane przez ludność zamieszkującą tereny Polski w okresie wczesnego Średniowiecza. Zostaną omówione najważniejsze sposoby pozyskiwania żywności, jej przechowywania – zgodnie z cyklem natury, aby przetrwać zimę, a także o przygotowywaniu potraw w dwóch okresach: gdy pożywienia jest pod dostatkiem oraz gdy korzystamy z zapasów. W czasie wykładu obalimy także mity na temat żywienia. Słuchacze dowiedzą się także czego możemy nauczyć się od ludzi żyjących we Wczesnym Średniowieczu na temat zdrowego żywienia.

W czasie pokazu będzie można zobaczyć w jaki sposób i jakimi przyrządami kuchennymi przyrządzano posiłki, dowiedzieć się składzie potraw, konsystencji.

Można będzie uzyskać przepis na zdrowe dania z kuchni dawnej, dzięki którym nasi przodkowe wzmacniali swoje zdrowie. Zobaczyć będzie można także naczynia służące do przygotowywania dań oraz przechowywania żywności.

Prezentowane będą rośliny zielone dzikorosnące, te uprawiane, suszone zioła, owoce lasu, zboża, nasiona, oleje, mięso w postaci suszonej, sery, ryby wędzone, przyprawy, sól kamienna i inne pospolicie wykorzystywane do spożycia produkty.

 

Degustacja z wykładem nt. warzyw nieuprawnych w kulinariach średniowiecznych i dzisiejszych – GRUPA CHWASTOŻERCY

Koordynacja i prowadzenie: Anna Rumińska, Matka Chwastożercy, architekt, antropolog kultury i jedzenia, projektant zieleni i przestrzeni publicznej

 

Convivium Slow Food Dolny Śląsk – prezentacja nt. filozofii, ruchu i produktów „Slow Food International”

– prowadzenie: Anna Rumińska, Matka Chwastożercy, architekt, antropolog kultury i jedzenia, projektant zieleni i przestrzeni publicznej.

Warsztat kiszenia buraczków na domowy zakwas buraczany i wspólne przygotowanie surówki z kiszonych buraczków – Gospodarstwo Rolne Kiszonki Michał Sznajder

Kwaszenie to znana od wieków i wysoko ceniona – zarówno przez dietetyków jak i smakoszy – metoda utrwalania warzyw, owoców i grzybów. Kiszonki są smaczne i odżywcze. Zawierają wiele cennych składników mineralnych, a przede wszystkim są świetnym źródłem witaminy C. Regularne spożywanie kwaszonych produktów niesie wiele korzyści dla zdrowia. O tej porze roku to prawdziwy skarb.

Warsztaty poprowadzi przedstawiciel Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajder, które posiada ponad 50 lat tradycji rodzinnych w kiszeniu kapusty i ogórków. Naturalnych, zdrowych kiszonek bez konserwantów.

Każdy z uczestników otrzyma zestaw produktów, słój oraz narzędzia do własnoręcznego przygotowania zakwasu, który zabierze ze sobą do domu. Wspólnie przygotowaną surówkę z kiszonych buraczków będzie można skonsumować na miejscu lub zabrać ze sobą do domu. (należy mieć własny pojemnik).

Koszt udziału w warsztatach: 12 zł.
Bilety do kupienia na miejscu

Reko Gastronomia,
czyli spróbujmy potraw wg historycznych przepisów.

Podpłomyki Cysterskie wypiekane w plenerowym piecu chlebowym

Podpłomyki żytnie na zakwasie piwnym. Dla tych co cenią smaki średniowiecza proponuje podpłomyka ze śmietaną, czosnkiem, cebulą prażoną oraz czarnuszką jest to podpłomyk Cysterski.

Kuchnia Rycerska

Potrawy wg oryginalnych historycznych przepisów, przygotowane na otwartym ogniu.

Dziki Słoik

Wypiekane naleśniki z naturalnymi dodatkami oraz spiżarnia pełna przetworów.


Atrakcje dla dzieci

  • Średniowieczny plac gier i zabaw:
  • Karuzela średniowieczna – dzięki tej niesamowitej rekonstrukcji, najmłodsi będą mogli poczuć się, jak ich rówieśnicy w XV wieku.
  • Plac walki na bezpieczne miecze – odgrodzone miejsce, gdzie dzieci walczą na bezpieczne miecze.
  • Zamek do burzenia – makieta zamku do którego dzieci rzucają woreczkami i celują do specjalnie wyciętych ruchomych elementów.
  • Karmienie Smoka – zabawa zręcznościowa dla najmłodszych dzieci
  • Turniej zabaw dla dzieci z nagrodami dla najlepszych
  • Warsztaty artystyczne

Jarmark Handlowy

Stoiska z produktami regionalnymi, ekologicznymi, artyści rękodzielnicy

  • Duży wybór miodów!
  • Miody pitne
  • Cydr
  • Oleje naturalne
  • Pieczywo na zakwasie
  • Suszone mięso
  • Kiszonki
  • Przetwory z warzyw i owoców
  • Ceramika artystyczna
  • Biżuteria artystyczna

Strefa Slow Food

W strefie pojawią się wystawcy, aktywni członkowie ze swoimi produktami spójnymi z filozofią Slow Food.


Kiedy:

1 października (niedziela) w godzinach 11:00 – 19:00


Centrum Kultury Zamek,
pl. Świętojański 1,
54-001 Wrocław