„100% nauki to 300% zabawy” – to inspirujące zdanie znalezione na 15. stronie książki adresowanej do młodszego czytelnika zmotywowało starszego czytelnika do przeczytania całości. Starszy i młodszy poczuli bliskość, starszy i młodszy pogłębili relacje, starszy i młodszy spędzili ze sobą twórcze godziny. Jeśli lektura wywołuje takie efekty, to chyba nie ma lepszej rekomendacji dla najnowszej książki Adama Mirka.
Adam Mirek jest autorem bestsellerowych, docenianych przez czytelników i fachowców książek dla dzieci. Zarówno „Bebechy, czyli ciało człowieka pod lupą”, jak i „Glutologia. Jak się nie dać mikropaskudom, wstrętnym robalom i podstępnym chorobom” zdobyły tytuł Mądrej Książki Roku dla Dzieci i Książki Roku w kategorii literatury dziecięcej w plebiscycie portalu Lubimyczytać.pl.
W 2025 roku Adam Mirek został wyróżniony jako jeden z dziesięciu najbardziej wpływowych internetowych twórców edukacyjnych na świecie.
„Coś tu śmierdzi. Nauka, która wrze, bulgocze i wybucha” książka Adama Mirka z ilustracjami Artura Ernesta to szalona zabawa pełna eksperymentów, daje szansę na poznawanie świata i odkrywanie jego sekretów.
Na początku poznajemy 10 zasad naukowca, które pozwolą bezpiecznie przeprowadzić eksperymenty przez dzieci w wieku 8+. Jeśli nie widzieliście jeszcze tańczącego ryżu, samopompującego się balonu, układu okresowego pierwiastków z notatkami o polskich akcentach to nawet pobieżne przejrzenie książki może przynieść popularyzatorską korzyść. Wspomnienie o chemicznych mistrzach smrodu może stać się humorystycznym akcentem czytelniczej przygody.
Oprac. do
Tekst powstał dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.