25 kwietnia 2018

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Polityka dotycząca Ciasteczek.

Przez używanie Stron PIK wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek. Jeżeli nie zgadzasz się na używanie przez nas ciasteczek, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania Stron PIK-a.

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

Co to są ciasteczka?

Ciasteczka (ang. cookies) to niewielkie pliki, zapisywane i przechowywane na twoim komputerze, tablecie lub smartphonie podczas gdy odwiedzasz różne strony w internecie. Ciasteczko zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „długość życia” ciasteczka (to znaczy czas jego istnienia), oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

  • Dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb.
  • Tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości.

Jak długo przechowywane są dane w ciasteczkach?

Na Stronach PIK mogą być używane dwa rodzaje ciasteczek – sesyjne oraz stałe. Te pierwsze pozostają na Twoim urządzeniu jedynie podczas korzystania ze Strony. Ciasteczka stałe pozostają na Twoim urządzeniu tak długo jak długo mają ustawiony czas życia lub do momentu kiedy je usuniesz. (Słodkie ciastka woli jeść niż długo je przechowywać 😉 )

Jakie ciasteczka mamy w menu ?

Konieczne do działania stron: Niezbędne do prawidłowego funkcjonowania pozwalają Ci na poruszanie się po nich oraz używanie ich elementów. Przykładowo mogą zapamiętywać poprzednie czynności (np. otwarte teksty) podczas wracania na stronę w tej samej sesji.
Poprawiające wydajność i fukcjonalność lub też reklamowe 
Zbieranie informacji o tym jak odwiedzający korzystają ze strony poprzez dostarczanie informacji na temat obszarów które odwiedzają, czasu jaki na nich spędzają oraz problemów jakie na nich napotykają, jak np. komunikaty o błędach.
Dostarczani reklam odpowiadających zainteresowaniom oraz ograniczanie liczby wyświetleń danej reklamy. Te ciasteczka pozwalają nam także mierzyć efektywność kampanii reklamowych.

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

Więcej informacji na temat plików cookies w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.


Newsletter

Podczas rejestracji do newslettera wymagane jest podanie następujących danych osobowych: imię oraz adres e-mail. Powierzone dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych i informacyjnych oferowanych przez PIK.wroclaw.pl – wysłania informacji handlowych drogą elektroniczną. Dane osobowe będą przetwarzane przez ……………. w sposób zgodny z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (t. jedn. Dz.U. z 2002 r., nr 101, poz. 926, z późn. zm.). Wyrażona w ten sposób zgoda upoważnia ……………. do przekazywania informacji handlowej za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144, poz. 1204 ze zm.), w szczególności na wskazany adres poczty elektronicznej.

Oświadczenie o ochronie danych osobowych

Dziękujemy za zainteresowanie naszą stroną internetową. Ochrona danych osobowych jest dla nas sprawą niezwykle ważną. W tym miejscu pragniemy przekazać informacje na temat ochrony danych osobowych w naszej firmie. Przestrzegamy przepisów Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r.o Ochronie Danych Osobowych (Dz.U. 2014, poz. 1182 z zm.), Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. 2002 nr 144, poz. 1204 z zm.) oraz innych postanowień w tym zakresie. Państwa dane osobowe zostaną zakodowane przez cyfrowe systemy bezpieczeństwa przed przesłaniem ich do nas. Nasze strony internetowe są chronione przed uszkodzeniem, zniszczeniem lub dostępem osób nieupoważnionych odpowiednimi technikami.

Przedmiot ochrony danych osobowych

Przedmiotem ochrony danych osobowych są dane osobowe. Zgodnie z art. 6 Ustawy o ochronie danych osobowych obejmują one wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zindentyfikowania osoby fizycznej, bez nadmiernych kosztów, czasu lub działań. Należą do nich takie informacje, jak np. imię i nazwisko, adres pocztowy, adres e-mail lub numer telefonu.

Zakres pobierania i zapisywania danych

Zasadniczo w celu korzystania z naszej strony internetowej nie muszą Państwo podawać swoich danych osobowych. Abyśmy jednak faktycznie mogli wykonywać nasze usługi, konieczne jest otrzymanie Państwa danych osobowych.  Jeżeli podali Państwo swój adres e-mail w celu przesyłania przez nas newslettera, będziemy wykorzystywać go również dla celów reklamowych, do momentu żądania przez Państwa usunięcia danych z listy newslettera.

Zbieranie i wykorzystywanie danych użytkowych

W celu optymalizacji naszej strony internetowej zbieramy i zapisujemy dane, takie jak np. data i godzina wejścia na stronę, strona, z której przeszli Państwo do naszej strony i zbliżone informacje, o ile nie odmówią Państwo zgody na ten rodzaj pobierania i zapisywania danych. Dane te są pobierane anonimowo, bez identyfikowania użytkownika strony. Ewentualnie tworzone są profile użytkownika przy użyciu pseudonimu. W ramach tych procesów nie ma miejsca łączenia osoby fizycznej oznaczonej danym pseudonimem z zebranymi danymi użytkowymi. W celu zbierania i zapisu danych użytkowych wykorzystujemy pliki cookie. Są to małe pliki tekstowe zapisywane na Państwa komputerze i służące do zapamiętywania informacji statystycznych, takich jak system operacyjny, przeglądarka internetowa, adres IP, poprzednio oglądana strona internetowa (polecający URL) oraz godzina odwiedzenia strony. Dane te zbieramy wyłącznie do celów statystycznych, aby zoptymalizować naszą stronę internetową i uatrakcyjnić przedstawiane przez nas oferty. Dane są zbierane i zapisywane wyłącznie w postaci anonimowej i pod pseudonimem i nie można na ich podstawie wywnioskować, o jaką osobę fizyczną chodzi.

Cookies

Strony internetowe można również przeglądać bez używania cookies. Jeżeli nie życzą sobie Państwo, abyśmy rozpoznawali Państwa komputer, można zapobiec zapisywaniu cookies na twardym dysku komputera przez wybranie w przeglądarce opcji „nie akceptuj plików cookie”. Jeżeli jednak pliki cookies nie będą akceptowane, może dojść do ograniczenia funkcjonalności naszej oferty internetowej. Mogą Państwo zapobiec instalacji plików cookie przez wprowadzenie odpowiednich ustawień w swojej przeglądarce internetowej. W tym celu należy wyłączyć funkcję zapisywania cookies. Więcej informacji znajduje się w instrukcji użytkowania przeglądarki internetowej.

Zastosowanie danych do specjalnych celów

Przestrzegamy zasad dotyczących wykorzystania danych do określonych celów: dane osobowe  przetwarzamy i zapisujemy wyłącznie w celach, dla jakich zostały nam one przekazane. Bez wyraźnej zgody dane osobowe nie są przekazywane osobom trzecim. Dane są przekazywane do instytucji państwowych i urzędów upoważnionych do uzyskiwania informacji wyłącznie w ramach ustawowego obowiązku informowania, lub w razie otrzymania sądownej lub administracyjnej decyzji zobowiązującej do udzielenia informacji.

Prawo do informacji i odwołania

W każdym momencie (nie częściej niż raz na 6 miesięcy) nasi klienci mogą zażądać udzielenia bezpłatnej informacji o danych zapisanych w naszych bazach, bez podawania przyczyn. Mogą Państwo w każdym momencie zażądać zablokowania, sprostowania lub skasowania zapisanych u nas danych i odmówić zgody na anonimowe pobieranie i zapisywanie danych w celu optymalizacji naszej strony internetowej. Mogą Państwo również odwołać udzieloną nam zgodę na zbieranie i wykorzystywanie danych osobowych bez podania przyczyn. Proszę skontaktować się tym celu z nami pod adresem kontakt@pik.wroclaw.pl. W razie jakichkolwiek pytań i wskazówek dotyczących ochrony danych osobowych i ich przetwarzania jesteśmy do dyspozycji. Proszę pamiętać, że przepisy dotyczące danych osobowych i sposobu ich wykorzystania mogą się zmieniać na bieżąco. Dlatego zalecane i wymagane jest uzyskiwanie bieżących informacji dotyczących obowiązujących przepisów i praktyk stosowanych przez przedsiębiorstwa, np. Google.

© 2008-2018 PIK Wrocław. | Wszelkie prawa zastrzeżone.