Przygotujcie się na trzy dni pełne smaku, niespodzianek i emocji – zarówno na talerzu, jak i poza nim.
Motyw przewodni tegorocznej edycji to potrawy z nadzieniem – od klasycznych pierogów po nowoczesne interpretacje inspirowane kuchniami świata. W programie znajdą się dania zawijane, zapiekane, parowane, słodkie i wytrawne – wszystko, co skrywa kulinarną tajemnicę „w środku”.
Ambasadorem festiwalu została Restauracja Gustaw, jedno z najciekawszych miejsc na gastronomicznej mapie Wrocławia. Na scenie głównej wystąpi jej szef kuchni, Kacper Sawoń, prezentując autorskie podejście do tematu nadzienia – zaskakujące i pełne wyrazistych smaków.
W trakcie festiwalu na odwiedzających czekają:
- degustacje tysięcy produktów od lokalnych i regionalnych wystawców,
- warsztaty kulinarne i pokazy gotowania na żywo,
- koncerty i czas spędzony w atmosferze smakowitego święta.
Godziny otwarcia:
- Piątek godz. 15:00 – 22:00
- Sobota, godz. 12:00 – 22:00
- Niedziela, godz. 12:00 – 22:00
Program Festiwalu Delicje:
06.06.2025 – Piątek – Otwarcie
- godz. 15:00–15:15 – Oficjalne otwarcie festiwalu
- godz. 15:30–16:15 – Delicje na dobry początek – festiwalowy rozruch z niespodzianką
Rozkręcamy festiwal w lekkim, smacznym stylu! Porcja dobrej energii, kilka słów o programie i… niespodzianka. Trochę humoru, nagród i emocji – wszystko po to, by dobrze zacząć Delicje.
- godz. 16:30–17:30 – Koncert zespołu TOM J
- godz. 18:00–19:00 – Koncert zespołu Mocna Strona Bluesa
- godz. 19:00–22:00 – DJ Juicy Jozz
07.06.2025 – Sobota
- godz. 12:15–13:15 – Pokaz kulinarny: autorska interpretacja nadzienia – Kacper Sawoń (Restauracja Gustaw)
- godz. 13:30–14:15 – Pokaz kulinarny: Kuchnia pełna Słońca – Paweł Błaszczyk (Restauracja Forum Kulinarne)
- godz. 14:30–15:30 – Oficjalne wręczenie Delicji 2025
godz. 15:30–17:30 – Pokaz kulinarny: „Farsz przyszłości” – Joanna - Komorowska
Nietypowe nadzienia w duchu nowoczesnej kuchni: fermentowane, roślinne, z ciekawym twistem.
- godz. 17:30–18:30 – Pokaz kulinarny: Świat zamknięty w cieście – Grzegorz Caputa
Pierogi w nowych odsłonach: słodko, wytrawnie, dymnie – kulinarna mapa świata ukryta w cieście.
- godz. 19:00–20:00 – Koncert zespołu LenaFlea
- godz. 20:00–22:00 – Koncert zespołu Gentlemen’s Jazz
08.06.2025 – Niedziela
- godz. 12:30–13:30 – Pokaz kulinarny: Zanurzone w smaku – Bartosz Jaruga (Kiszone Specjały)
Nadzienia z kiszonych warzyw – głębokie, intensywne, zaskakujące.
- godz. 14:00–15:00 – Koncert: sophisticated_giant – saksofon
- godz. 15:15–16:15 – Spotkanie: Napełnieni jakością – rozmowy z lokalnymi producentami win, cydrów i piw
Rzemieślnicze podejście, składniki, sezonowość i autentyczność w środku produktu.
- godz. 16:30–20:00 – DJ Manish
- godz. 20:00 – Zakończenie festiwalu
Data:
piątek, 06.06.2025 - niedziela, 08.06.2025
Godzina 12:00
Wykonawca / Organizator:
Delicje. Festiwal Kulinarny
Lokalizacja:
Rynek we Wrocławiu
ul. Rynek
50-029 Wrocław
Bilety:
Wstęp bezpłatny - 0 PLN