Co, jak i kiedy jeść, żeby być zdrowszym i czuć się lepiej? Na te pytania piętrzą się różne odpowiedzi. W nowej książce cenionych dietetyków znajdziemy odpowiedzi poparte aktualnymi badaniami i (przede wszystkim) smakowite przepisy. Zatem, nie wiem, czy bardziej zachęcać do czytania, czy do zabawy w kucharza.
Jak obniżyć ciśnienie krwi odpowiednią dietą? Autorzy poradnika „Dieta DASH” uważają, że nie wymaga to wielu wyrzeczeń. Dietetycy zauważają wszechobecną w produktach sól i zalecają jej ograniczanie. Warzywa, owoce sezonowe, nasiona, strączki… i przyprawy odpowiednio przyrządzone i jedzone regularnie są w stanie wpłynąć na obniżenie poziomu cukru, „złego” cholesterolu, poprawić stan kości.
Na początku w poradniku znajdujemy kilka wskazówek, jak zrobić zakupy i ustalić jadłospis. Okazuje się, że z powodzeniem można jeść resztki obiadu z dnia wcześniejszego przez dwa kolejne dni bez poczucia niesmaku. Przepisy na dania śniadaniowe, obiadowe i desery, które proponują autorzy, można przygotować w maksymalnie 30 minut.
Dieta DASH jest idealna dla każdego, kto chce się zdrowo i smacznie odżywiać – twierdzą Andy De Santis i Luis Gonzalez. Można nawet zgubić na niej zbędne kilogramy. 21-dniowy plan posiłków może pomóc każdemu, kto chce obniżyć ciśnienie krwi dzięki łatwemu do przygotowania jedzeniu. Wśród przepisów znajdujemy m.in.: słodko-ostrą wieprzowinę w liściach sałaty, placki krabowe z surówką z kapusty, spaghetti z grzybami czosnkowymi, śniadaniową zapiekankę ze szpinakiem i pieczarkami, cynamonowe ciasto z kubka z brązowym cukrem. Poznajemy także domowe przyprawy, sosy i przepisy, które pomagają wydobyć pełnię smaku nie dzięki soli, ale szerokiej gamie ziół i przypraw.
Można przeczytać i utwierdzić się w przekonaniu, że jemy smacznie i zdrowo lub spróbować przygotować zalecane potrawy i poczekać na efekty.
Andy de Santis i Luis Gonzalez są dyplomowanymi dietetykami. Jeden pochodzi z Toronto, drugi z Chicago, przy czym Luis Gonzalez jest także twórcą przepisów. Wieloletnie doświadczenie nauczyło go, jak wielkie znaczenie w leczeniu chorób przewlekłych mają zbilansowane posiłki.
oprac.do.
Tekst powstał dzięki uprzejmości wydawnictwa słowne.pl