Trzy dni pełne smaków, zapachów i opowieści – rusza wyjątkowa edycja Gastro Miasto poświęcona sztuce serowarstwa. W programie: degustacje, pokazy gotowania na żywo i spotkania z pasjonatami sera i wina. W rolach głównych: Pan Serek z Ser Jest Ser, Kamil Chowaniec, Artur Brzychcy, Paulina Sawicka i Simone Gotuje.
20.06 – piątek
- godz. 20:00 – Mamma Mia!
Otwarcie 40-kilogramowego kręgu Parmigiano Reggiano i klasyczna pasta e olio. Opowieść o włoskiej kuchni i serze – Pan Serek.
21.06 – sobota
- godz. 14:00 – O Holender!
Sery z Niderlandów, kilkanaście krążków, degustacja i historia – Pan Serek. - godz. 15:00 – Live cooking
Wrocławskie kluski z 5-letnią goudą – Kamil Chowaniec (Stacja Breslau). - godz. 16:00 – Pij, jedz, łącz
Degustacja whisky i sera – Artur Brzychcy (Loża Dżentelmenów) i Pan Serek. - godz. 17:00 – Polskie serowarstwo & winiarstwo
Spotkanie i degustacja z Marcinem Kucharskim (Koło Wina) i Panem Serkiem. - godz. 19:00 – Rekord Polski
Najwięcej osób jedzących deserowy ser jednocześnie – dołącz i stwórz historię!
22.06 – niedziela
- godz. 14:00 – Popiół, aromat i ciężar
Alpejskie sery o charakterystycznym aromacie i imponującej wadze – Pan Serek. - godz. 15:00 – Kozi nie znaczy śmierdzący!
Paulina Sawicka (Serotonina) przełamuje stereotypy i serwuje wyjątkowe kozie sery. - godz. 16:00 – Ciao Italia!
Gnocchi ai quattro formaggi na żywo – gotuje Simone Gotuje. - godz. 17:00 – Historia od zarania dziejów
Ostatnie spotkanie weekendu: wspólna opowieść i degustacja z Marcinem Kucharskim i Panem Serkiem.
Strefa Muzyczna
20.06 – piątek
- 16:00–22:00 – DJ Beezee & DJ Kowal
Duet, który wie, jak wprowadzić Was w weekend z pełnym luzem i stylem. Będzie rap, funk, RnB i prawdziwy vibe lat 90’.
21.06 – sobota
- 12:00–16:00 – Radio RAM
- 16:00–20:00 – Tun Up Sound – jamajska energia, soca, afrobeat, dancehall
- 20:00–22:00 – Joulie Fox – kobieca moc i emocje
- 22:00–02:00 – Cichoszau – kończymy dzień przy dźwiękach, które zostają z Tobą na długo
22.06 – niedziela
- 12:00–22:00 – DJ Endless & DJ Skipless
Dwóch scenicznych wyjadaczy, którzy zagrali razem ponad 2 tysiące imprez – tego nie można przegapić!
Mapa
Smaki świata na talerzu
Na stoiskach festiwalowych znajdziesz soczyste burgery z idealnie wysmażoną wołowiną, azjatyckie makarony otulone aromatycznym sosem sojowym i imbirem, delikatne sushi pełne świeżych ryb oraz chrupiące tacos z soczystym mięsem i świeżymi ziołami. Spróbujesz kremowych, włoskich past posypanych świeżo startym parmezanem, ciepłej i ciągnącej się mozzarelli na chrupiącym cieście pizzy, a także pysznych deserów, które oczarują zarówno najmłodszych, jak i dorosłych – lodowych kuleczek rozpływających się na języku, aksamitnych eklerków i aromatycznych churros oblanych ciepłą czekoladą.
Festiwal z misją
Na wydarzeniu nie zabraknie również pokazów kulinarnych na żywo – szefowie kuchni zaprezentują swoje popisowe dania, opowiedzą o technikach gotowania i zdradzą sekrety pracy z najlepszymi produktami. To doskonała okazja, by nie tylko posmakować, ale też nauczyć się czegoś nowego i zainspirować do własnych kulinarnych eksperymentów.
Sztuka i rzemiosło
Warto również odwiedzić stoiska artystów z Akademii Sztuk Pięknych, na których znajdziecie unikatowe autorskie projekty lokalnych twórców. Będą też lokalne wyroby – rzemieślnicze sery, przetwory, chleby i słodkości, które będzie można nie tylko spróbować, ale i zabrać ze sobą do domu.
Dla najmłodszych przygotowano dwie wyjątkowe strefy dziecięce – Linden oraz MiniMelts, gdzie mali smakosze będą mogli odkrywać swoje ulubione smaki oraz uczestniczyć w licznych zabawach i atrakcjach. Miłośnicy sportowych emocji także znajdą coś dla siebie – w sobotę 31 maja o godzinie 21:00 kibice będą mogli śledzić finał Ligi Mistrzów PSG vs Inter Mediolan na ogromnym ekranie.
Czekają na Was najpyszniejsze restauracje oraz najlepsi Winiarze, zapisujcie termin, nie może Was zabraknąć!
Czeka na Was również masa niespodzianek, będziemy systematycznie zdradzać Wam kogo będziecie mogli spotkać podczas wydarzenia oraz mamy przygotowane konkursy w których będziecie mogli zgarnąć vouchery do wykorzystania na dowolne danie podczas Gastro Miasto
Terminy Gastro Miasto 2025:
- 30.05 – 01.06.2025
- 20.06 – 22.06.2025
- 25.07 – 27.07.2025
- 22.08 – 24.08.2025
- 12.09 – 14.09.2025
Godziny otwarcia:
- Piątek 16:00 – 01:00
- Sobota 12:00 – 01:00
- Niedziela 12:00 – 21:00
W piątek i sobotę strefa gastronomiczna działa do 24:00
Strefa Dziecka na Festiwalu Gastro Miasto!
Piątek – Niedziela | Wrocław
W ten weekend zapraszamy całe rodziny do wyjątkową Strefę Dziecka, którą znajdziecie podczas Festiwalu Gastro Miasto – pełną radości, kreatywnej zabawy i kolorowych atrakcji!
W sercu strefy znajdziecie ogromną przestrzeń wypełnioną ponad 10 000 drewnianych klocków Linden – produkowanych we Wrocławiu, idealnych do budowania niesamowitych konstrukcji: wież, domków, torów i wszystkiego, co podpowie dziecięca wyobraźnia!
Przygotowaliśmy wyzwania konstrukcyjne oraz konkursy!
Czekają też na Was drewniane gry XXL – czyli dobrze znane i lubiane klasyki w wielkim formacie piknikowym. To świetna okazja do wspólnej zabawy dzieci z rodzicami!
Dodatkowo (usługi płatne):
- Warsztaty zdobienia latawców – każde dziecko stworzy swój własny, niepowtarzalny latawiec, który będzie mu towarzyszył podczas wakacyjnych dni pełnych wiatru i przygód.
- Kolorowe warkoczyki – bajecznie kolorowe akcenty we włosach, które dodadzą dzieciom odrobiny wakacyjnego szaleństwa!
- Malowanie buziek i tatuaże brokatowe – setki wzorów do wyboru, od magicznych po zabawne – gwarantowany błysk w oku każdego malucha!
Restauracje:
Randori Ramen, Chao Bao, Poke Poke, Mania al Taglio, Tak-Os Mexicanstyle, Wonton, Flomaro, Kuci Kuci, Central Cafe, Koku Sushi, Kurczaki, Meistersztyk – eklerki, Meistersztyk – Gofrance, Pampa, Żeberka, Pastrami Summer, Solleim, Woo Thai, Szaszłykarnia – w ogniu, Gofreak, Thali, Izakaya, Chingu, Gruba Panda, Elomordo, Souvlaki Greek Truck, Mińska 38, Pierogi, Szamani, Amerykański sen, Stacja Breslau, Le Gosse, Czarnomorka, Molto mi, Martim
Przysmaki:
Krasnolód, Cestini di Pizza by Bube Restauracja, Le Pączek – Oui Oui + Piotr Kucharski, Ser Jest Ser Kuchnia, Churros, Cheese Box by Obrigado, Nata cafe, Ser jest ser – sery, oliwki, chałwy, Dziki Zwierz, Mochiarnia, Ser jest ser – sery górskie, Bałkańskie smaki, Ostre Sztosy, Ziołografia
Napoje:
Rumbar, Browar Stu Mostów, Yamamoto Matcha, Kombucha, Loża Dżentelmenów, Etno, Yerba Cafe / YMT24.pl, Bubble Bus, Winobus, Cydr Radosny, Wasabi, Winnica Materia, Winnica Bergamuty / Pijalni, Winnica Rius, Winnica Lipka Wielka, Winnica Alvarium, Winnica Jaworek, Winnica Trzebnicka, Winnica Silesian, Vincii, Breslauer Gin
Atrakcje:
Rejsy po Odrze – Statek Rusałka i Dolce Vita, Statek Viking, Scena muzyczna z Radiem RAM, Silent Disco Cichoszau, Strefa dzieci – Minimelts, Strefa dzieci – Linden, Strefa dzieci – Fundacja Cząstka Ciebie, Strefa kibica Liga Mistrzów – PSG vs Inter, Strefa chillout
Sztuka i Twórcy:
Oficyna Graficzna Tyszkiewicz, Akademia Sztuk Pięknych, PsiBufet, Pinbox, Sowy Wyszły, Quetzart, Camin & Z Szydła Wzięte, Hypnotized Workshop, Gadżet z Jajem, Tales by Nature, Szydełko w Ruch, Mr&Mrs Candle, Gliniana Jama, Rusalki.eu, Mooncrumbs, Ukryte Piękno, Valnest Jewelry, Frost & Crystals Minerały i Rękodzieło, Pixie_Stuff i Simo.Workshop, Magi Koi, Zaklęte w Rzeczy, Cuda Miedziana Biżuteria Rzemieślnicza, Szynol, Leśna Dusza, Ms. Candle, Rękodzieło Kasi, Silver Style Grzesiński
Data:
piątek, 20.06.2025 - niedziela, 22.06.2025
Godzina 12:00
Wykonawca / Organizator:
Gastro Miasto
Lokalizacja:
Bulwar Xawerego Dunikowskiego we Wrocławiu
bulwar Xawerego Dunikowskiego
50-001 Wrocław
Bilety:
Wstęp bezpłatny - 0 PLN