Próbowaliście ryżu z herbatą? Jak ugotować ryż, żeby móc się nim delektować? Jak przygotować jajka, żeby wyglądały i smakowany wyśmienicie? Jak przyrządzić bulion do maczania? Na te i wiele innych pytań znajdziemy odpowiedź w książce „Gaijin gotuje. Kuchnia japońska dla nie-Japończyków”.

Ivan Orkin, Chris Ying „Gaijin gotuje. Kuchnia japońska dla nie-Japończyków”, Wydawnictwo Słowne
Ivan Orkin sam siebie tytułuje gaijinem (wym. gajdzinem) – to japońskie określenie oznaczające obcokrajowca, outsidera, czasem nawet intruza. Japońska kuchnia urzekła go, gdy był jeszcze nastolatkiem. Ale nawet po prawie trzydziestu latach spędzonych w Japonii (gdzie prowadził dwa bary z ramenem, które przyniosły mu międzynarodowy rozgłos) pozostał tym obcym. Dziś mieszka i gotuje w Nowym Jorku, ale jego miłość do japońskiej kuchni nigdy nie przeminęła.
Przygotuj pyszne i pożywne kociołki z mięsem kurczaka lub wołowiną. Urządź własne temaki party, oczaruj znajomych stołem z oden. Naucz się przygotowywać idealnego tonkatsu i zwiń swoją pierwszą wielką rolkę sushi – zachęca autor pysznej publikacji.
Japońska kuchnia Cię pociąga, ale wydaje się zbyt skomplikowana? Nie wiesz, od czego zacząć? Czujesz się onieśmielony ciężarem tradycji i zawiłymi rytuałami? W takim razie „Gaijin gotuje” jest dla Ciebie.
Doświadczenie autora i dzielenie się wspomnieniami wzbogacają instruktażowy charakter książki. Piękne zdjęcia, które stanowią duży atut albumowego wydawnictwa, zachęcają do jedzenia i przyrządzania proponowanych potraw. Zatem, wypada życzyć smacznego i zaczytanego niejednego dnia przy klasycznych daniach z Okinawy. I choć czasem autor nas skarci i każe gotować keczup, żeby uzyskał głębię i ograniczył odczucie słodyczy, to i tak warto naradzić się na reprymendę czytając i gotując dalej. A całą masę obco brzmiących nazw potraktować jako ciekawe doświadczenie językowe.
oprac. d.o.
Wydawnictwo: www.slowne.pl, Burda