Tego wieczoru zaprosimy Państwa w kulinarną podróż przez Dolny Śląsk – dziesięciodaniową kolację degustacyjną przygotowaną przez naszegoutytułowanego szefa kuchni Kacpra Sawonia. Menu opracowane specjalnie na tę okazję, nawiązuje do dawnych smaków Breslau i regionu wnowoczesnym, fine diningowym wydaniu. Każde danie stanowi osobną opowieść o tradycji i subtelnych detalach, które tworzą kulinarne dziedzictwo Wrocławia i okolic.
Za wieczorną narrację odpowiadać będzie konferansjer, który wprowadzi Państwa w kontekst historyczny i kulinarny poszczególnych pozycji wmenu. Każdy etap kolacji zostanie dopełniony przez starannie dobrany pairing – alkoholowy lub bezalkoholowy – opracowany przez sommelierów Restauracji Gustaw.
W tle towarzyszyć będzie muzyka na żywo wprowadzająca nastrój subtelnego, noworocznego świętowania. Całość zakończy uroczysty toast naszczycie Bastionu Sakwowego – symboliczne pożegnanie starego roku i przywitanie nowego w jednym z najpiękniejszych punktów widokowych Wrocławia.
Restauracja Gustaw to przemyślana przestrzeń, w której z lekkością spotykają się tradycja z nowoczesnością. Kolacja Sylwestrowa „Historyczne Inspiracje” to wydarzenie stworzone z myślą o tych, którzy pragną spędzić ten wieczór w sposób wyrafinowany, w gronie ludzi ceniących sztukędobrego smaku, spokój i atmosferę wyjątkowości.
Menu degustacyjne
- Tartaletka / mus z wędzonego jesiotra / kawior Antonius
- Tatar z sarny / galaretka cebulowa / pieprz fermentowany
- Bulion grzybowy / tymianek cytrynowy
- Tost z rakami / podkiszana kapusta / majonez homarowy / kapary z czosnku niedźwiedziego
- Dwa pasztety z kaczki / pistacje / ketchup ze śliwki i cebuli
- Rosół z gołębia / pyza / świeże zioła / rabarbar
- Sandacz w maśle / kalafior / czyściec / ogórek / marchew / ikra z pstrąga
- Żebro wołowe / jabłko / musztarda / pączek / dynia / trufla
- Deser: Lody Nesselrode (kasztany / czereśnie / szyszki sosnowe / rum)
- Wety
Dodatkowe atrakcje wieczoru
- Kolacja z oprawą konferansjerską w postaci serii opowieści o inspiracjach dań i historii miejsca
- Muzyka na żywo – kameralne, wysmakowane tło eleganckiego wieczoru
- Zakończenie: uroczysty toast noworoczny na szczycie Bastionu Sakwowego
Dlaczego warto wziąć udział?
- Restauracja Gustaw to miejsce o wyjątkowym charakterze – położona w historycznym i architektonicznie spektakularnym kompleksie-Bastion Sakwowy we Wrocławiu, łączy kuchnię inspirowaną XIX-wiecznymi kartami dań w nowoczesnym wydaniu.
- Kolacja przygotowana z koronkową dbałością o każdy szczegół przez szefa kuchni Kacpra Sawonia- tegorocznego zdobywcę rekomendacjiPrzewodnika Michelin!
- Pairing napojowy (alkoholowy lub bezalkoholową) do wyboru zgodnie z preferencjami.
Rezerwacje
Cena: 899 zł/osobę (w cenie pairing alkoholowy lub bezalkoholowy do wyboru)
Telefon: +48 600 088 496
Email: [email protected]
Data:
środa, 31.12.2025, 20:00
Wykonawca / Organizator:
Restauracja Gustaw
Lokalizacja:
Restauracja Gustaw
ul. Ks. Piotra Skargi
50-082 Wrocław
Bilety:
Cena - 899 PLN















