Gotowi na 12. edycję jednego z największych w Europie festiwalu piw rzemieślniczych i regionalnych!
Podczas trzech dni festiwalowych będziecie mogli wybierać spośród setek starannie wyselekcjonowanych piw lanych i butelkowych, pochodzących z najlepszych małych i średnich browarów (zarówno polskich jak i europejskich).
Festiwal to również święto piwowarów domowych – tych doświadczonych, a także debiutantów, którzy spotkają się podczas 18. Wrocławskich Warsztatów PiwowarskichPiwo festiwalowe na 12. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa uwarzy wrocławski Browar Majstersztyk – zwycięzca Lauru Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa w 2021. Bądźcie czujni, więcej szczegółów dotyczących wystawców, warsztatów i zaproszonych gości już niebawem!
Szkolenie nie tylko dla piwowarów [KUP BILET]
prowadzenie – Paweł Leszczyński
Szkolenia dla bardziej zaawansowanych, chcących zapoznać się również z niepożądanymi aromatami w piwie, na bazie aromatów FlavorActiV poprowadzi Paweł Leszczyński, certyfikowany sędzia piwny, współorganizator Warszawskiego Festiwalu Piwa.
Aromaty: aldehyd octowy (odfermentacyjny i od utlenienia), diacetyl, SO2, H2S, papierowy, utleniony (mieszanka), sztuczny miód, fenolowy, kwas izowalerianowy.
Czas trwania: 1,5 godziny
Terminy:
- Piątek, 10 czerwca, godz. 18:00,
- Sobota, 11 czerwca, godz. 15:00
- Sobota, 11 czerwca, godz. 18:00
- Niedziela, 12 czerwca, godz. 13:00
Szkolenie degustatorskie [KUP BILET]
prowadzenie – Krzysztof Lechowski
Certyfikowany sędzia piwny, były prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
Chcesz nauczyć się, jak fachowo degustować piwo, na jakie elementy zwrócić uwagę i jak je ocenić? Myślisz, że profesjonalna wiedza sensoryczna i ocena piwa zarezerwowana jest tylko dla specjalistów i sędziów piwnych? Chcesz poznać techniki degustacyjne, zasady analizy piwa, sprawdzić się w teście aromatycznym i pracować z arkuszem oceny piwa? Weź udział w podstawowym kursie z sensoryki i degustacji piwa podczas FDP. Kursanci będą mogli zapoznać się z technikami degustacji i profesjonalną oceną piwa na podstawie sześciu różnych gatunków piw.
Czas trwania: 1,5 h
Terminy:
- Piątek, 10 czerwca, godz. 19:00
- Sobota, 11 czerwca godz. 14:00
- Sobota, 11 czerwca godz. 17:00
- Niedziela, 12 czerwca, godz. 14:00
Szkolenie dla sędziów piwnych [KUP BILET]
Prowadzenie – Paweł Leszczyński
To najbardziej zaawansowane szkolenie, podczas którego poznamy 20 substancji, które dość często pojawiają się w piwach nowofalowych. Ich degustacja będzie również pretekstem do tego, aby opowiedzieć o grupach aromatów takich jak estry, fenole, aromaty siarkowe i tym podobne. Skupimy się na wadach, ale nie zabraknie też cech aromatycznych, które są charakterystyczne na konkretnych stylów piwa.
Czas trwania: 2 godziny
Termin:
- Sobota, 11 czerwca, godz. 12:00
ABC cydrów polskich [KUP BILET]
Prowadząca – Ania Dławichowska / Hedonistic Life Approach – popularyzatorka cydrów i miodów pitnych, sędzia miodosytnicza
W trakcie degustacji poznasz 6 różnych odsłon polskiego cydrownictwa. Czy wiesz czym jest cydr? Jakie może mieć barwy, aromaty, smaki? Z jakich jabłek produkuje się cydr i dlaczego? Dowiesz się czym jest cydr rzemieślniczy i dlaczego różni się od koncernowego, nie tylko ceną. I najważniejsze – jak bardzo różne cydry robi się w Polsce. Jeśli uważasz, że cydry są słodkie – to bardzo zaskoczę Cię tym czego spróbujesz. Jeśli uważasz ze cydry są tylko kwaśne i nijakie to też czeka Cię duża niespodzianka.
Terminy:
- 10 czerwca (piątek) | godz. 17.00 – 18.30
- 12 czerwca (niedziela) | godz. 14.00 – 15.30
ABC miodów pitnych [KUP BILET]
Prowadząca – Ania Dławichowska / Hedonistic Life Approach – popularyzatorka cydrów i miodów pitnych, sędzia miodosytnicza
Podczas degustacji poznasz 6 polskich rzemieślniczych miodów pitnych. Miód pitny uchodzi za wybitnie polski alkohol. Jednak jego historia jest równie długa jak wina! Gdzie i jak się go produkuje dzisiaj? Czy każdy miód pitny jest bardzo słodki i bardzo mocny? W czasie degustacji poznasz odpowiedzi na te pytania oraz spróbujesz miodów z dodatkiem owoców, kwiatów i przypraw. Poznasz tradycyjne i nowoczesne podejście do miodów pitnych w wykonaniu polskich rzemieślniczych miodosytników, którzy cieszą się ogromnym uznaniem za granicą, zdobywając liczne medale.
Cena: 100 zł
Terminy:
- 10 czerwca (piątek) | godz. 19.30 – 21.00
- 12 czerwca (niedziela) | godz. 16.30 – 18.00
Do Festiwalu Dobrego Piwa coraz bliżej, dlatego należy pamiętać o transporcie i możliwości skorzystania ze środków komunikacji miejskiej.
- parking płatny od strony Al. Śląskiej
- parking Park & Ride od ul. Królewieckiej i Lotniczej
- parking pod AOW, na który wjazd odbywa się od ul. Maślickiej i Szczecińskiej
- Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa (foto: Jerzy Wypych)
- Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa (foto: Jerzy Wypych)
- Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa (foto: Jerzy Wypych)
Informacje praktyczne
Godziny otwarcia Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu:
- piątek: 16.00 – 24.00
- sobota: 12.00 – 24.00
- niedziela: 12.00 – 20.00
Jak dojechać na Festiwal Dobrego Piwa we Wrocławiu:
Autobusem:
- linie: 101, 102, 103 i 104
Tramwajem, linie:
- 31 (trasa Gaj – Stadion Wrocław – Królewiecka)
- 10 (trasa Biskupin – Leśnica)
- 20 (trasa Oporów – Leśnica)
- 3 (trasa Księże Małe – Pilczyce)
- 33 (trasa Sępolno – Pilczyce)
W liniach specjalnych obowiązują bilety, jak w innych liniach.
- Pociągami REGIO jadącymi z Wrocławia Głównego trasami na Głogów, Wołów , Ścinawę, Zieloną Górę zatrzymującymi się na stacji Wrocław Stadion (tu wysiadamy).
- Samochodem – współrzędne: 51°8’28″N , 16°56’37″E
Parkingi na Festiwalu Dobrego Piwa:
- wielopoziomowy parking Stadionu Wrocław (opłata: 30 zł / dzień za auto)
- parking odkryty od strony ul. Królewieckiej (opłata: 40 zł / dzień za auto)
* Wejście na teren imprezy będzie możliwe od ul. Królewieckiej i od ul. Lotniczej
* Formy płatności – gotówka lub karta płatnicza, w zależności od stoiska (UWAGA: na terenie festiwalu nie ma bankomatu, radzimy zaopatrzyć się w gotówkę. Wielu wystawców ma na stoiskach terminale płatnicze).
* Dla dzieci została przygotowana specjalna strefa z atrakcjami dla najmłodszych, na terenie której obowiązuje zakaz wchodzenia z alkoholem.
* Na teren imprezy można zabrać psa, ale tylko i wyłącznie w kagańcu.
* Płukarki – po wypiciu piwa posiadacze festiwalowego szkła mogą je przepłukać w płukarkach znajdujących się na terenie imprezy.
Lista browarów biorących udział w Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu:
Data:
piątek, 10 czerwca 2022 - niedziela, 12 czerwca 2022
Godzina 11:00
Wykonawca / Organizator:
Dolnośląski Festiwal Dobrego Piwa / CK Zamek
Lokalizacja:
Stadion Wrocław (Tarczyński Arena)
Al. Śląska 1
54-118 Wrocław
Bilety:
Wstęp bezpłatny - 0 PLN
Warsztaty - 100 PLN
