Największy i najstarszy festiwalu piwa kraftowego w Polsce odbędzie się w dniach 26-28 maja na Tarczyński Arenie Wrocław.
Na esplanadzie stadionu stanie około 80 stoisk najlepszych polskich browarów serwujących piwa w wielu stylach i smakach. Lagery, treściwe portery, stouty, kwaśnie soury, pszeniczne, pachnące chmielami IPA czy te z nietypowymi dodatkami – to tylko wycinek piwnego świata, jaki będziemy mogli poznać na 13. WFDP.
Nie zabraknie oczywiście browarów z Wrocławia i z Dolnego Śląska, będzie też Strefa Debiutantów, czyli browarów, które na WFDP pojawią się po raz pierwszy. Będzie też, jak co roku, specjalnie zaprojektowane, kolekcjonerskie szkło festiwalowe.
Spotkanie piwowarów i festiwalowe piwo
Tradycyjnie odbędzie się spotkanie piwowarów podczas Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich – to będzie już ich 19. odsłona.
Piwo festiwalowe na 13. WFDP uwarzy Browar TankBusters – ich Pastry Killer vol.2, czyli piwo w stylu sour z owocowymi dodatkami (m.in. z mango, morelą i kokosem) wygrał w głosowaniu uczestników 12. edycji na najlepsze piwo tamtej odsłony festiwalu. Było to prawdziwe „wejście smoka” – TankBusters byli na ubiegłorocznym festiwalu gościem Strefy Debiutantów.
W tym roku również wręczymy Laury, czyli nagrody za najlepsze piwo 13. WFDP, które wybierze festiwalowa publiczność.
Po raz trzeci przyznane zostaną też Honorowe Nagrody WFDP. To wyróżnienia dla tych, którzy poszerzają nasze piwne horyzonty działając często nie w browarach, ale na innych polach piwnej rewolucji.
Piwne szkolenia i pyszne jedzenie
Jak co roku w ramach WFDP odbędą się piwne szkolenia o różnym stopniu zaawansowania. Będzie coś „nie tylko dla piwowarów”, szkolenie dla sędziów piwnych oraz szkolenie degustatorskie.
Podczas festiwalu będzie okazja poznać inne trunki rzemieślnicze, czyli m.in. wina, cydry i miody pitne.
Nie zabraknie pysznego jedzenia – o strefę gastronomiczną zadbają po raz kolejny Wrocławscy Ulicożercy, świetnie znani w stolicy Dolnego Śląska tropiciele i specjaliści od oryginalnych smaków.
Będą dyskusje, spotkania z osobami z branży piwowarskiej i gastronomicznej, konkursy z nagrodami na festiwalowej scenie i strefa sportów miejskich. Dla najmłodszych będą kolorowe „dmuchańce” i inne wesołe atrakcje.
Zero jednorazowego plastiku na stosikach piwnych
Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa dbając o środowisko w ubiegłym roku całkowicie wyeliminował ze stoisk piwnych plastikowe kubki jednorazowe. Tak będzie też w tym roku.
– Piwo najlepiej smakuje ze szkła. Zachęcamy do zakupu szkła festiwalowego, które dostępne będzie w sklepiku festiwalowym i na stoiskach piwnych. Browary będą mieć też swoje szkło, poza tym można przyjść na festiwal z własnym szkłem – mówią organizatorzy. Na terenie festiwalu będą punkty do własnoręcznego płukania szkła.
Na stoiskach piwnych będą też kubki wielorazowe Kocham Piwo – będzie je można kupić i zabrać ze sobą do domu. Będą też punkty wypożyczania kubków wielorazowych. Aby je wypożyczyć wystarczy wpłacić kaucję – pieniądze wrócą do nas, gdy oddamy kubek w punkcie wypożyczenia.
- Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa (foto: Jerzy Wypych)
- Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa (foto: Jerzy Wypych)
- Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa (foto: Jerzy Wypych)
Informacje praktyczne
Godziny otwarcia Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu:
- 26 maja (piątek) – godz. 16:00 – 24:00,
- 27 maja (sobota) – godz. 12:00 – 24:00,
- 28 maja (niedziela) – godz. 12:00 – 20:00.
Jak dojechać na Festiwal Dobrego Piwa we Wrocławiu:
Autobusem:
- linie: 101, 102, 103 i 104
Tramwajem, linie:
- 31 (trasa Gaj – Stadion Wrocław – Królewiecka)
- 10 (trasa Biskupin – Leśnica)
- 20 (trasa Oporów – Leśnica)
- 3 (trasa Księże Małe – Pilczyce)
- 33 (trasa Sępolno – Pilczyce)
13. WFDP: Szkolenie degustatorskie
Chcesz nauczyć się, jak fachowo degustować piwo, na jakie elementy zwrócić uwagę i jak je ocenić? Myślisz, że profesjonalna wiedza sensoryczna i ocena piwa zarezerwowana jest tylko dla specjalistów i sędziów piwnych? Chcesz poznać techniki degustacyjne, zasady analizy piwa, sprawdzić się w teście aromatycznym i pracować z arkuszem oceny piwa? Weź udział w podstawowym kursie z sensoryki i degustacji piwa podczas WFDP. Kursanci będą mogli zapoznać się z technikami degustacji i profesjonalną oceną piwa na podstawie sześciu różnych gatunków piw.
Prowadzący: Krzysztof Lechowski, certyfikowany sędzia, były prezes PSPD.
Terminy: [KUP BILET]
- Piątek, 26 maja, godz. 19:00
- Sobota, 27 maja, godz. 16:00
13. Wrocławski Festiwal DOBREGO PIWA: Szkolenie „Nie tylko dla piwowarów
Szkolenie dla bardziej zaawansowanych, chcących zapoznać się również z niepożądanymi aromatami w piwie, na bazie aromatów FlavorActiV.
Poprowadzenie: Krzysztof Czechanowski certyfikowany sędzia PSPD, doświadczony piwowar.
To szkolenie przeznaczone jest dla piwowarów domowych i rzemieślniczych, ale też dla innych osób zainteresowanych światem różnorodności piwnych aromatów, niekoniecznie tych właściwych. Dzięki tej wiedzy będziecie potrafili szybko zidentyfikować wady w piwie i określić ich źródło.
W tym kursie omówimy 8 zapachów: aldehyd octowy, kwas masłowy, diacetyl, DMS, heksanian etylu, geraniol, octan izoamylu, zbożowy.
Terminy: [KUP BILET]
- Piątek, 26 maja, godz. 18:00
- Sobota, 27 maja, godz. 11:00
- Niedziela, 27 maja, godz. 13:00
Data:
piątek, 26.05.2023 - niedziela, 28.05.2023
Godzina 11:00
Wykonawca / Organizator:
Dolnośląski Festiwal Dobrego Piwa / CK Zamek
Lokalizacja:
Stadion Wrocław (Tarczyński Arena)
Al. Śląska 1
54-118 Wrocław
Bilety:
Wstęp bezpłatny - 0 PLN
Warsztaty od - 80 PLN
