Podczas festiwalu, odwiedzających rozsmakujemy w serach rzemieślniczych. Zaprezentujemy niezawodną technikę otwierania 40-kilogramowego Parmigiano Reggiano, połącymy wino i ser, podpowiemy jak przygotować deskę serów, tak aby zachwycić gości. Wydarzeniu towarzyszyć będą warsztaty, foodpairingi, degustacje.
Program Wrocławskiego Festiwalu Sera:
- godz. 10:00 – 11:30 – otwarcie 40-kilogramowego krążka Parmigiano Reggiano. Ser jest Ser zaprezentuje niezawodną technikę otwierania kilkuletniego olbrzyma.
. - godz. 11:30– 12:30 – Deska serów – interaktywny pokaz kulinarny. Planujecie rodzinne spotkanie, domówkę, wspólne oglądanie meczu z przyjaciółmi i potrzebujecie niebanalnego pomysłu na przekąski? Zdradzimy sekrety na przygotowanie nietuzinkowej, pełnej smaku deski serów, którą bez wątpienia zaskoczycie swoich gości!
Wspólnie z Serami Łomnickimi będzie okazja poćwiczyć jej przygotowanie Dowiecie się jak dobierać, układać i kroić sery oraz dodatki. Gwarantujemy sporo zabawy!
. - godz. 12:30– 13:30 – Ser i wino – para doskonała. Łączenie serów długo dojrzewających oraz pleśniowych z winem. Łączyć, opowiadać i częstować będzie równie zgrana para czyli Wańczykówka i Wine Not?
. - godz. 10:00-14:00 – Polski twaróg nie jedno ma imię. Niezawodny jako farsz do pierogów, czy naleśników. Pod postacią leniwych ma swoich zagorzałych zwolenników. Idealny w wersji past kanapkowych. Sprawdza się zarówno na słodko, jak i na słono. Zielony Stragan serwować będzie naleśniki z autorskim farszem z twarogu. Witomar zaprasza na specjalnie przygotowane na tę okazję serowe zestawy
Wydarzenie jest częścią Wrocławskiego Bazar Smakoszy:
Data:
niedziela, 04.07.2021, 10:00
Wykonawca / Organizator:
Wrocławski Bazar Smakoszy
Lokalizacja:
Wrocławski Bazar Smakoszy
ul. Paczkowska 26
50-502 Wrocław
Bilety:
Wstęp bezpłatny - 0 PLN