Konsumpcjonizm robi się powoli niemodny, a filozofia ZERO WASTE zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. To idea bardziej minimalistycznego życia, która pozwala nam lepiej oszczędzać i dbać o nas oraz o nasze otoczenie, dlatego warto się z nią zaprzyjaźnić.
W tym duchu zapraszamy na warsztaty kulinarne, podczas których nauczymy się jak gotować by nie marnować. Ponadto uszyjemy woreczki zakupowe z firanek, spróbujemy swoich sił w konkursie na przepis ZERO WASTE oraz dowiemy się jak ograniczyć zużycie plastiku w życiu i jak lepiej przyjaźnić się z naszą planetą.
To też okazja do skorzystania z mobilnej jadłodzielni Foodsharing Wrocław w Centrum Kultury Agora – 16 października, gdzie będzie można zostawić lub pobrać nadwyżki jedzenia. Aleksandra Bolek wraz z Karłowice gotują – się zaprasza na mocno uświadamiający i edukacyjny projekt.
Rozkład jazdy:
Nie masz co zrobić z resztkami jedzenia? Przynieś je i wykorzystaj je podczas warsztatów / dla osób 16 +
-
Zwiędłe 14.09.2019 / sobota / godz. 11.00 – 14.00 / sala klubowa
Świeże i pachnące produkty zawsze smakują najlepiej, ale te już kilkudniowe i niekoniecznie wizualnie apetyczne – mniej. Jednak podwiędłe warzywa i pomarszczone owoce potrafią zaskoczyć. Wspólnie z Joanną Aniszczyk przygotujemy oryginalne dania, bazujące na „zielonych” resztkach. Joanna to poszukującą nowych smaków dziennikarka kulinarna, autorka popularnego bloga o jedzeniu I love to eat.
-
Czerstwe 21.09.2019 / sobota / godz.11.00 -14.00 / sala klubowa
Najlepsze nawet przechowywanie pieczywa nie uchroni nas przed marnowaniem. Co zatem zrobić z resztek, aby ograniczyć wyrzucanie chleba? Swój pomysł podpowie Aleksandra Bolek – mieszkanka i miłośniczka Karłowic. Pomysłodawca i lider projektu kulinarnego KARŁOWICE GOTUJĄ – SIĘ, zajmuje się kulinarnymi nowinkami na osiedlu opisuje je na łamach KURIERA KARŁOWICKIEGO.
-
Porzucone 28.09.2019 / sobota / godz.10 – 13.00 / sala klubowa
Pewnie wiele osób ma w czeluściach swoich spiżarek produkty, których nie wie jak wykorzystać lub po prostu o nich zapomniała, najczęściej są to przetwory różnego typu od kiszonych ogórków po dynie w cynamonowej zalewie. Co z nimi zrobić pokaże Sylwia Majcher – współautorka akcji Wrocław nie marnuje i autorka książki Gotuje nie marnuje.
Alternatywa dla plastikowych siatek? Nie zapomnij o starej firance! / warsztaty rodzinne
-
Warsztat szycia woreczków 25.09.09 / środa / godz.17.00 – 19.00 / sala konferencyjna
Czy Ty też masz dość plastikowych siatek, których używasz jedynie do transportu owoców i warzyw i przeraża Cię ilość śmieci, którą produkujemy na co dzień? Pokaż swojemu dziecku, że można inaczej i przyjdź z nim na warsztaty, które poprowadzi Aleksandra Wilczyńska – mieszkanka Różanki, absolwentka PWr. Hobbystycznie zajmuje się odnawianiem mebli.
Zapisy na poszczególne warsztaty: [email protected]
Data:
sobota, 14.09.2019 - sobota, 28.09.2019
Godzina 11:00
Wykonawca / Organizator:
CK Agora
Lokalizacja:
Centrum Kultury AGORA
ul. Serbska 5a
51-111 Wrocław
Bilety:
Wstęp bepłatny - 0 PLN