Wrocławska Manufaktura Prezentów – Targi Przedświąteczne
30 listopada i 1 grudnia to idealny czas, aby zaplanować mikołajkowe oraz gwiazdkowe prezenty.
Na Wrocławskiej Manufakturze Prezentów spotkacie polskich projektantów, rękodzielników, producentów żywności, którzy tworzą i produkują na małą skalę rzeczy piękne i pyszne:)
Wyjątkowość oferty Targów jest gwarantem pełnej satysfakcji z zakupów.
Program festiwalu:
sobota, 30.11.2019r. (12:00-20:00)
SCENA FESTIWALOWA
- 12:00 Otwarcie festiwalu
- 12:30 – 13:15 Energia do Kawy. Odkrywamy tajemnice kawy kuloodpornej z masłem. Prowadząca Paulina Cygańska
Zdrowa kawa, czyli nie zakwaszająca, energetyczna, wspomagająca metabolizm i smaczna! Dla dbających o dietę i sportowców… Dla każdego smakosza 🙂 Podczas pokazu, uczestnicy dowiedzą się o właściwościach kawy kuloodpornej oraz sposobach jej przygotowania. - 14:00 – 15:30 – Robimy tort. Pokaz robienia tortu połączony z degustacją. Prowadząca Anna Stanisławska, Mistrzyni cukiernictwa z cukierni Anibabki
Podczas pokazu, zaprezentowane zostaną podstawy składania oraz dekoracji tortów🍰🍰🍰
Dzięki pokazowi, tort, wyglądający jak słodkie arcydzieło, będziemy mogli z łatwością zrobić w domowym zaciszu i zabłysnąć wśród znajomych:) - 16:00 – 17:30 Brązowe złoto Azteków – warsztaty kakaowe. Prowadzący Pizca del Mundo
Czy zastanawiałeś się kiedyś…
… czy kakao jest słodkie?
… czy kakao bywa fioletowe?
… jak się robi czekoladę, a jak kakao w proszku?
… jak rośnie kakao?
… czy biała czekolada to czekolada?
Na te i mnóstwo innych pytań odpowiedzi dowiecie się podczas jedynych w swoim rodzaju warsztatów kakaowych. Odbędziesz podróż w różne zakątki świata – podczas zajęć prowadzący korzystają w własnych zdjęć i filmów z Peru, Ghany czy Brazylii. Zobaczysz prawdziwe drzewko kakao, które uprawiane jest w Obornikach, uczestnicy będą mogli pooglądać na własne oczy wielkie owoce kakaowca. Uczestnicy będą mieszać, testować, próbować, a być może nawet sami wyprażać ziarna kakao. To nie tylko warsztaty, ale również mnóstwo próbowania kakao pod różnymi postaciami. Będzie pysznie (i zaskakująco)!
- 18:00-19:30 – Wykład o kolorach herbat i cupping różnych kolorów herbat, zaczynając od herbat zielonych japońskich, chińskich, następnie białych i żółtej, przez herbaty oolong i czarne, kończąc na czarnych i herbatach pu-erh. Prowadzący Piotr Mońka
Kolory herbat – Kolor herbaty mówi o stopniu przemian biochemicznych, które w kontrolowany sposób zachodzą (lub nie!) w liściach zerwanych z krzewu herbacianego (Cemellia sinsnsis). W zależności od miejsca uprawy, warunków klimatycznych i geologicznych, wysokości nad poziomem morza, pory zbiorów, rodzaju zbieranego liścia, metodzie obróbki, aż wreszcie sposobu zaparzenia, z jednej rośliny uzyskujemy bardzo bogatą paletę smaków i aromatów. Nie ma jednego sztywnego sposobu właściwego parzenia herbaty. Temperatura wody, ilość użytych liści i czas parzenia to główne czynniki wpływające na smak i aromat herbaty. Istnieje jednak znormalizowana metoda cuppingu, pozwalającego na sensoryczną analizę porównawczą podobnych gatunków herbat.
niedziela, 1.12.2019r. (12:00-20:00)
SCENA FESTIWALOWA
- 12:30-14:00 Zostań domowym Baristą – #warsztatykawowe w wykonaniu Etno Cafe
Podczas warsztatu, uczestnicy zdobędą bezcenną kawową wiedzę oraz nabędą umiejętności parzenia kawy w domu. - 14:30 – 16:00 Robimy tort. Pokaz robienia tortu połączony z degustacją. Prowadząca Anna Stanisławska, Mistrzyni cukiernictwa z cukierni Anibabki
Podczas pokazu, zaprezentowane zostaną podstawy składania oraz dekoracji tortów
Dzięki pokazowi, tort, wyglądający jak słodkie arcydzieło, będziemy mogli z łatwością zrobić w domowym zaciszu i zabłysnąć wśród znajomych:) - 16:30 – 18:00 Za zapachem kawy. Prowadzący Pizca del Mundo
Znamy kawę od podszewki, od ziarenka, od maleńkości. Śnimy o niej po nocach, gadamy o niej godzinami, próbujemy, testujemy, odwiedzamy rolników. Chętnie dzielimy się naszą pasją i wiedzą.
Serdecznie zapraszamy na spotkanie, podczas którego:
– NIE dowiesz się jaka kawa jest najlepsza, ale czego możesz szukać w smaku kawy, by znaleźć tę Twoją ulubioną,
– NIE dowiesz się jak robić wzroki z mleka na kawie, ale co wpłynie na smak Twojej małej czarnej
– NIE dowiesz się do której kawiarni najlepiej pójść, aby napić się dobrej kawy, ale co zrobić, aby znajomi tłumnie przychodzili na kawę do Twojej kuchni
Dowiesz się także co się dzieje z kawą od samego początku, gdy wykiełkuje gdzieś hen daleko za oceanem, aż do momentu, gdy trafi na sklepową półkę lub do Twojego młynka. O tym jak na efekt końcowy wpływa uprawa, przetwarzanie, palenie i mielenie.
Podczas wspólnego spotkania nie zabraknie czasu na testowanie, próbowanie, wybrzydzanie i zachwyty. Jeśli będziesz chciał rozpocząć swoją kawową przygodę w domu, też pomożemy.
- 20:00 Zakończenie festiwalu
Data:
sobota, 30.11.2019 - niedziela, 01.12.2019
Godzina 12:00
Wykonawca / Organizator:
Czasoporzestrzeń
Lokalizacja:
Czasoprzestrzeń (Zajezdnia Dąbie) / Klub Łącznik
ul. Tramwajowa 1-3
51-621 Wrocław
Bilety:
Wstęp bezpłatny - 0 PLN