Według inspektorów Gault&Millau: czerwcowy festiwal Europa na widelcu to jedno z najciekawszych tego typu wydarzeń w Polsce
Po raz pierwszy europejska biesiada odbyła się 4 czerwca 2009 roku – Wrocław świętował
w ten sposób rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Wrocławianom tak zasmakował ten sposób obchodów, że impreza na stałe zagościła w miejskim kalendarzu i doczekała się swojej 11. edycji. Tegoroczna odsłona festiwalu przebiegać będzie pod znakiem dwóch jubileuszy: 30-lecia wolnych wyborów w Polsce oraz 15-lecia wstąpienia Polski do Unii Europejskiej.
Wydarzeniu patronuje Robert Makłowicz – znany szerokiej publiczności polski dziennikarz, publicysta, słynny krytyk kulinarny i podróżnik.
Europejska biesiada, specjały z europejskich państw na Rynku
Wielki finał obchodów – europejska biesiada– odbędzie się w sobotę, 4 czerwca.
Na Rynku będzie można spróbować specjałów kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy.
Wcześniej będzie można skosztować festiwalowych smaków w restauracjach, które przygotują na tę okazję specjalne menu, wziąć udział w jarmarku europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych i licznych wydarzeniach towarzyszących.
Można także wziąć udział w takich okazjach jak:
- warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych,
- konkursy i zabawy,
- zlot food trucków,
- projekcje filmowe,
- dyskusje, wykłady, pokazy i degustacja europejskich przysmaków.
27 maja – 5 czerwca (piątek – niedziela)
Wrocław na Widelcu – wybrane wrocławskie restauracje zapraszają na specjalne festiwalowe menu w promocyjnych cenach
Ida, Pod Papugami, Art Hotel, Bernard, Soczewka, Umami, Masala, Wrocławska Restauracja, Browar Stu Mostów – ul. Świdnicka, Cafe de France, Przystań & Marina, Pod Przykrywką, Restauracja Breslauer & Klubokawiarnia PRL.
1 – 5 czerwca (środa – niedziela)
- Jarmark Europejskich I Dolnośląskich Produktów Regionalnych, południowa pierzeja Rynku
3 czerwca (piątek)
- Wrocławskie Spotkania Nalewkowe – spotkanie wykładowo-warsztatowe z udziałem Roberta Makłowicza, pl. Solny 16, budynek Starej Giełdy, godz. 17:00 (obowiązują zapisy pod adresem: polskaakademiasmaku@gmail.com)
- Zdrowe Słodycze – warsztaty kulinarne z Katarzyną Gubałą dla podopiecznych wrocławskich fundacji i dzieci z potrzebujących rodzin, Art Hotel, godz. 17:00
- Wieczór Filmowy z Robertem Makłowiczem, Kino Nowe Horyzonty, godz. 19:00
4 czerwca (sobota)
Biesiada Europejska – główny dzień festiwalu, Rynek, od godz. 12:00 do 22:00
- start: uroczysta parada szefów kuchni
- degustacja dań z 12 krajów Europy: Francja, Włochy, Hiszpania, Niemcy, Czechy, Grecja, Chorwacja, Bułgaria, Węgry oraz Ukraina i Polska, specjalny stół najlepszych deserów europejskich, a także nowość: polska kuchnia vege
- atrakcje dla dzieci: warsztaty kulinarne prowadzone przez Akademię Młodego Kucharza, koło fortuny, foto budka, inne ciekawe atrakcje
- miasteczko #PijKranówkę: Strefa Nawadniania, Ekosmaków, CEE Hydropolis i Relaksu
- pokazy kulinarne Roberta Makłowicza i najlepszych szefów kuchni
- artystyczne występy na scenie, konkursy
- warsztaty z pieczenia zdrowego chleba
- wspólny tort
- koncert Dziubek Band z gwiazdami: Mateusz Ziółko, Marta Kołodziejczyk, Michał Bober
- finał: niezwykła niespodzianka muzyczna
Europie na widelcu zawsze towarzyszy kilkudniowy jarmark, podczas którego wystawcy prezentują swoje produkty. Zawsze na stoiskach można kupić świeżą lokalną żywność, wędliny, sery czy przetwory.
Europejski strEAT Food Truck Show w Browarze to zlot foodtrucków i strefa piwa w ramach Europy Na Widelcu. Skosztujecie przysmaków ulicznych z całej Europy.
Na rynku trwa także:
Data:
piątek, 27.05.2022 - niedziela, 05.06.2022
Godzina 12:00 -20:00
Wykonawca / Organizator:
Europa na Widelcu
Lokalizacja:
Rynek we Wrocławiu
ul. Rynek
50-029 Wrocław
Browar Mieszczański Wrocław
ul. Hubska 44-48
50-502
Wrocław
Bilety:
Wstęp bezpłatny - 0 PLN