Jak zachować równowagę między zdrowiem i smakiem a troską o środowisko? Ze smacznego poradnika o roślinnej diecie i szczęśliwym życiu dowiemy się znacznie więcej. Jego autorzy poprowadzą nas m.in. ścieżkami ekosystemu flory jelitowej, dobrego klimatu dla warzyw, równowagi, dobrego smaku.

„Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklas Ekstedt, Henrik Ennart, Wydawnictwo Słowne
W czasach, gdy o zdrowiu, klimacie i negatywnych skutkach chowu zwierząt myślimy więcej niż kiedykolwiek, jest wiele powodów, dla których warto żyć bardziej zielono. Oferta wyrobów wege i zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego stale rośnie i łatwo stracić orientację, co naprawdę jest najlepsze tak dla naszego organizmu, jak i klimatu. „Happy food green” podsuwa nam odpowiedź na pytanie, jak w większym stopniu oprzeć swoją dietę na roślinach.
Czołowy szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt i dziennikarz naukowy Henrik Ennart w „Happy food green” umieszczają szczegółową analizę rewolucyjnych wyników badań na temat diety roślinnej oraz pięćdziesiąt apetycznych przepisów zapewniających zróżnicowane i zrównoważone posiłki. Hołdując zasadzie, że jedzenie ma być zdrowe i przyjemne realizują tę myśl także w kontekście poradnika. Jest on wydany z dużą dbałością o detale, przyciąga oko szatą graficzną i ma charakter użyteczny.
Książka przyda się nie tylko początkującym wegetarianom i weganom. Będzie też idealnym poradnikiem dla tych, którzy chcieliby w większym stopniu korzystać z produktów roślinnych. To obowiązkowa lektura dla zainteresowanych bardziej ekologicznym i pełniejszym smaku życiem.
oprac. do.
Tekst powstał dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.