„Suszonki. Zachowaj smak na dłużej” Teresy Marrone to starannie wydana książka albumowa z dużą ilością kolorowych zdjęć, którą czyta się i ogląda z przyjemnością. I choć suszenie raczej kojarzy mi się z upływem czasu i zmarszczkami, to czytając „Suszonki…” ma się wrażenie, że proces pozbywania się wody nabiera nowej, estetyczno- gastronomiczno- ekologicznej wartości.
Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Jest to jednocześnie prosty i tani sposób przechowywania produktów spożywczych. Dzięki suszeniu żywności jedzenie zachowuje większość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów.
Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić bulion warzywny i sos barbecue? Na te i wiele innych pytań odpowiada Teresa Marrone – autorka nie tylko książek kucharskich, ale także atlasów przyrodniczych. Ekspertka pisze, jak można wysuszyć wszystko od arbuza i ananasa po pomidory, zioła i mięso.
Bogato ilustrowany poradnik zawiera niezbędne informacje dla wszystkich zainteresowanych alternatywnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności. Autorka szczegółowo opisuje jak przygotować warzywa i owoce do suszenia, jakie sposoby obróbki wybrać dla każdego rodzaju pożywienia. Zachęca do korzystania z przepisów kulinarnych i dodawania suszonek do zup, gulaszy, ciast i ciasteczek.
„Suszonki. Zachowaj smak na dłużej” to niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż.
oprac. i foto: Dorota Olearczyk
Tekst powstał dzięki uprzejmości Wydawnictwa Zwierciadło.